torstai 2. huhtikuuta 2020

2. Mitä taloudessa tapahtuu?


4. Korona on vaikuttanut negatiivisesti Suomessa yrittäjiin varsinkin yksityisyrittäjiin. Suomessa on paljon esimerkiksi viihdealan yrittäjiä. Koronan takia on kiellettyä kokoontua suuriin porukoihin ja ihmisiä on käsketty pysymään kotona. Silloin esiintyjillä ei ole töitä, joita tehdä ja he eivät saa palkkaa.

 Uusimman uutisen mukaan ravintoloita on suljettu, joten heilläkään ei ole nyt tuloja. Ympäri maailman olevat ruokapaikat esimerkiksi McDonald’s saa tukea muilta saman ketjun yrityksiltä, jos jollain alkaa menemään huonosti. McDonald’silla on kuitenkin autokaista, jota hyödyntää ja monet menevät sinne muiden ravintoloiden ollessa suljettuna.

Suurin osa yrityksistä on vaikeuksissa, koska rahaa ei tule mistään. Pahimmassa tapauksessa pienimmät yritysketjut saattavat mennä konkurssiin. Tilanne on paha, koska ei osata arvioida kauanko tämä kestää. Ihmiset pysyvät kotona, eivätkä liiku ulkona, joten yrityksillä ei ole asiakkaita.
Joillakin yrityksillä tällä hetkellä kuitenkin toiminta jatkuu normaaliin tapaan tai jopa on noussut koronan takia. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi yksityiset lääkäriasemat, apteekit, sekä elintarvikekaupat. Ihmisiä käsketään pysymään kotona korona tilanteen takia, mutta kauppaan, apteekkiin, sekä lääkäriasemille saa mennä. Näissä yrityksissä asiakkaita siis riittää.

Keskolla riittää asiakkaita, esimerkiksi sen omistamissa elintarvikekaupoissa K-Citymarket, K-Supermarket, sekä K-Market. Vaihtelua näiden markettien välillä ilmenee tämän tilanteen takia. Ihmisiä on käsketty välttämään isoja kauppoja esimerkiksi K-Citymarkettia mutta lisäämään käyntiä pienemmissä marketeissa K-Market ja K-supermarket.

Elintarvikekaupoissa on jouduttu tekemään paljon uusia muutoksia korona tilanteen takia. Kauppoihin on tullut kassalle suoja pleksit. Uutisissa myös puhutaan, jos asiakkaille jaettaisiin suojamaskit ennen kauppaan tuloa. Kauppiaat joutuvat koko ajan miettimään tilannetta ja pyrkivät pitämään kauppoja auki. Pelko henkilökunnan sairastamisesta on suuri, koska ilman henkilökuntaa kauppa jouduttaisiin sulkemaan.

Keskolla on myös autokauppoja, joihin korona voi vaikuttaa negatiivisesti. Ihmiset eivät lähde ulos, jos ei ole aivan pakko, eli autokaupoilla ei porukkaa käy ja ihmisten työllisyystilanne on epävarma, niin harva tässä vaiheessa uskaltaa sijoittaa autoon. Tämän voisi myös kääntää autokaupoille positiiviseksi siinä mielessä, että ihmiset eivät uskalla enää liikkua julkisilla esimerkiksi töihin. Tämän takia jotkut saattaisivat ostaa auton sitä varten. 

5. Haluaisin tietää paremmin, kuinka Suomi aikoo tästä tilanteesta selvitä ja miten se tulee vaikuttamaan uusiin sukupolviin. Jääkö Suomi pitkäksi ajaksi velkaa muualle ja mistä ylipäätään on mahdollista ottaa rahaa valtion kasassa pysymiseen. Onko mahdollista välttää yritysten konkurssiin meno auttamalla kaikkia tasapuolisesti. Kiinnostaisi myös tietää kuinka paljon Terveydenhuollolla on vielä kapasiteettia, jos tilanne pahentuu huomattavasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti