tiistai 28. huhtikuuta 2020

Viikko 18 / ajankohtaiset ilmiöt oppimistehtävä


K-ryhmä on maailman vastuullisin ja Suomen suurin kaupanalan yritys, joten on luonnollista, että tekoälyn hyödyntämisen eettiset periaatteet ohjaavat ja tukevat kaikkea tekoälyn kehittämiseen liittyvää käytännön työtä sekä muita strategisia valintoja.

K-ryhmän eettisiä periaatteita ovat: 
1.      vastuullisuus ja turvallisuus
-  suojata asiakkaan tietoja
-  läpinäkyvä toiminta asiakkaille
-  vastuullisuus ja turvallisuus

2    Asiakkaan etu ja tarve etusijalla
-          asiakkaalle hyödylliset ratkaisut
-          asiakkaan annettava lupa asiakirjoihin

3     Inhimillinen ote ja laatu
-          K-ryhmä vastuussa omista ratkaisuista

    Yhteistä hyvää koko yhteiskunnalle
-          yhteiskuntaa eteenpäin digitaalisilla ratkaisuilla
-          ihmisoikeuksien kunnioittaminen

5      Periaatteiden kehittäminen jatkuvasti sekä vuoropuhelut
-          avoin dialogi toiminnan parantamiseksi
-          jatkuva arviointi toimintatavoista ja periaatteista

Kesko-konsernissa on 1990-luvun puolivälistä lähtien sovellettu arvo-, laatu- ja ympäristöjohtamisjärjestelmiä. Johtamismallia on viimeksi uudistettu vuonna 2002, jolloin arvojen merkitys kaiken toiminnan perustana tuotiin aikaisempaa vahvemmin esiin. Ketjuyhteistyön tiivistymisen myötä Kesko ja K-kauppiaat ovat sopineet noudattavansa samoja arvoja ja eettisiä periaatteita, ja Keskon kansainvälistymisen edetessä vastaava käytäntö viedään myös ulkomaisiin tytäryhtiöihin.

Kesko sitoutuu kansainvälisten ilmastokokousten tavoitteisiin hillitä ilmaston lämpenemistä. Kesko edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä toimitusketjuissa. Ruokahävikkiä minimoidaan, jätteitä hyöty käytetään sekä pyrkii lisäämään luonnon monimuotoisuutta.

Keskon tavoitteena olla houkuttelevin työpaikka. Keskon henkilökunnan työtyytyväisyys ja ammattitaitoisen henkilökunnan saatavuus ovat tärkeitä. Suunnitelmallinen ja jatkuva henkilöstön osaamisen kehittäminen on yksi keskeisistä tekijöistä, joilla halutaan varmistaa hyvän asiakaspalvelun ja kauppojen kilpailuetujen toteuttamisen käytännössä. Henkilöstön osaaminen ja innostus näkyvät päivittäisessä työssä ja parantavat myös Keskon ja sen ketjujen kauppojen henkilöstön työn tuottavuutta.


Pohdi lopuksi mikä on eettisyyden, eettisen osaamisen ja ammattietiikan merkitys liiketoiminnalle?

Liiketoiminnan eettiset periaatteet ohjaavat kaikkia toimimaan vastuullisesti. Vastuullinen asiakastyö merkitsee vastuullisten toimintatapojen noudattamista uusasiakashankinnassa ja kaikkien asiakkaiden kohtelemista oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti sekä niin, että liiketoiminta ei tuota epäoikeutettua etua kenellekään.

Tietosuoja merkitsee yleisesti sekä henkilöiden että yritysten tietojen salassapitoa. Ilmastoperiaatteet ohjaavat sijoitustoimintaa. Niissä asetetaan yrityksille konkreettiset, ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävät tavoitteet lähivuosille. Ilmastoperiaatteiden tarkoituksena on ohjata myös sijoituskohteena olevia yrityksiä ja varainhoitajia huomioimaan entistä paremmin vastuullisuusnäkökohdat.

Lähteet:

Viikko 17 / liiketoiminnan kilpailukeinot


Mistä kohdeyrityksen organisaatio on erityisen innostunut ja ylpeä?
Kesko on ylpeä siitä, että heillä on monta eri toimialaa, jotka kaikki toimivat tiiviisissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien ja muiden kumppanien kanssa. Kesko on myös erityisen ylpeä tittelistään ”maailman vastuullisin kauppa”. Kesko on kohdistanut innostuksensa ympäristöön sekä ilmaston muutoksen vähentämisen toimiin. Kesko on ylpeä tunnetuksi tulemisestaan ja jo 3,6 miljoonalla suomalainen kuuluu K-plussa järjestelmään.

Millä toiminnan tai tekniikan osa-alueella kohdeyritysyritys on erityisen hyvä ja kykenee kilpailemaan globaalilla tasolla?
Kesko pystyy kilpailemaan kauppiaiden eli yksityisyrittäjyyden kautta. Monet muut ketjut ovat   suuria ketjuja, eikä niissä ole yksityistä kauppiasta. Kesko on arvostettu kaupan alan pörssiyhtiö. Se johtaa asiakkaiden arvostamia vähittäiskauppaketjuja ja tuottaa tehokkaasti vähittäiskauppaketjujen ostotoiminnan, logistiikan, verkostokehityksen ja tiedonhallinnan palvelut. Kesko toimii ruoka-, käyttötavara-, rauta-, auto- ja konekaupassa. Sen toimialayhtiöt ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Toimintamaita ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Viro, Latvia, Liettua, Venäjä ja Valko-Venäjä.

Mikä osa-alue toiminnasta luo yritykselle parhaan kannattavuuden?
 Keskolla on kolme toimialaa päivittäistavarakauppa, autokauppa sekä rakentamisen ja talotekniikan kauppa. Keskon päivittäistavarakauppa luo parhaan kannattavuuden, koska niitä on eniten ja Keskon on keskittynyt niihin erityisesti.

Mihin osa-alueeseen yrityksen kannattaa panostaa rajalliset voimavarat, jotta se säilyttää ja kehittää omaa kilpailukykyään parhaiten?
 Keskon kannattaa yrittää pitää laatu yllä ja keskittyä kotimaiseen, vaikka hinnat ovat hiukan kilpailijoita korkeammalla.




viikko 17 kilpailukeinot, kilpailukyky, ostokäyttäytyminen


Ostin uuden kännykän. Valitsin iphone 8. Valintani perustui siihen, että halusin ostaa samanmerkkisen, että sitä olisi helppo käyttää. En halunnut ostaa 7, koska se on jo tällä hetkellä hiukan taakse jäänyt ja joutuisin sitten taas ostamaan uuden. Joten ajattelin iphone 8 kestävän nyt sitten ainakin kolme vuotta itselläni. Ostin sen tarjouksesta, joten hinta oli itselleni sopiva. En kuitenkaan usko, että hinta laatusuhde on kohdillaan, vaan varmasti olisin saanut toisen parempi merkkisen samalla hintaa.

Ostokäyttäytymiseni alkoi markkinaympäristöstä, koska näin mainoksen internetissä tuosta puhelimesta. Olin ajatellut ostavani lähiaikoina puhelimen, mutta menin sen heti ostamaan koska tarjouksessa luki rajoitettu erä. Sosiaaliset tekijät vaikuttivat siihen siinä mielessä, että hyvin monella kaverillani on tämä tietty puhelin. Elämäntyylini vaikutti myös asiaan, koska tarvitsen välttämättömästi toimivan puhelimen, jotta minut saadaan töistä kiinni. Menin Giganttiin ostamaan puhelimen, koska sieltä olin löytänyt parhaan tarjouksen ja edullisimman hinnan. Olen myös aina aikaisemminkin ostanut puhelimen Gigantista, joten olin saanut hyvän kokemuksen sieltä ja siihen tyytyväinen aikaisemminkin.

Minuun vaikuttavat mainonnat vain, jos tuote on sellainen, jota itse käytän ja tarvitsisin uuden tai jos tuote on sellainen mitä olen miettinyt ostavani ja se menee tarjoukseen. En muuten koe olevani mainonnan uhri ainakaan. En yleensä seuraa mainoksia edes, vaan jos tarvitsen jotain, sen ostan myös. Omiin motiiveihini kuuluu säästäminen, joten en yleensä osta mitään turhaa, vaikka sitä kuinka mainostettaisiin.

Kesko tarjoaa asiakkaille tietoa tuotteista ja palveluista monikanavaisesti, joten asiakkaat saavat helposti tietoa niistä. Remonttiohjeita ja neuvontaa rautakaupan asiakkaille antavat kauppojen myyjien lisäksi K-Rauta.fi-verkkosivusto ja K-Raudan remontti- ja puutarhaneuvonta.  Vuonna 2019 asiakkaat kysyivät eniten neuvoja kodin remontoinnista sekä pihan ja puutarhan kunnostamisesta. Helposti ihmiset päätyvät ostamaan sellaista mistä löytää eniten ja helposti tietoa.
Kesko tarjoaa terveyttä ja hyvinvointia edistäviä tuotteita ja palveluja. Kesko auttaa asiakkaita tekemään kestäviä valintoja. Monet ostajat arvostavat kestävää kehitystä, sekä luontaisesti tuotettuja elintarvikkeita ja siksi päätyvät sellaiseen kauppaan, jossa on eniten valinnanvaraa. Kasvisitoumuksen mukaisesti Kesko kannustaa asiakkaita lisäämään kasvisten käyttöä. Vuoden 2019 lopussa kasviproteiinituotteita sisältävä vegehylly oli noin 700 K-ruokakaupassa.

Kesko Toi asiakkaiden käyttöön datapohjaisen K-Ostokset-palvelun, jolla halutaan auttaa asiakkaita ymmärtämään ostostensa vaikutuksia. Ostosten kotimaisuustason seurannan lisäksi K-Ostokset-palveluun rakennettiin hiilijalanjälkimittari, joka antaa tuoteryhmätasoista tietoa asiakkaan ostoskorin hiilijalanjäljestä. Nykypäivänä monet ihmiset haluavat vähentää omaa hiilijalanjälkeään ja helposti valitsevat sellaisen tuotteen tai palvelun, joka mahdollistaisi tämän.

 Kesko tarjoaa K-ryhmän asiakkaille parhaat digitaaliset palvelut kaikilla toimialoilla, joten asiakkaat, jotka haluavat nettiä selailemalla etsiä ja ostaa tuotteita, onnistuu se helposti. Ruoan verkkokauppa kasvoi 74 uudella kaupalla (verkostossa yhteensä 230 kauppaa).  K-Ruoka.fi-verkkopalvelun ja mobiilisovelluksen asiakaslähtöinen kehittäminen jatkui. verkkokauppa on kiihdyttänyt digitaalisen myynnin vahvaa kasvua ja nostanut asiakastyytyväisyyttä. Vuonna 2019 Suomessa verkkokauppaa käyttää jo todella moni asiakas ja varsinkin tämänhetkisen tilanteen takia, verkkokaupasta tilaaminen on kasvanut huomattavasti. Keskon K-ruoka sovellus antaa asiakkaalle nopeasti ja vaivattomasti hyvän verkkopalvelu kokemuksen.

Keskon jokainen kauppa on räätälöity ympäröivien asukkaiden kysynnän mukaan, joten heidän on helppo tulla lähikauppaansa, koska tietävät sieltä saavansa haluamansa. Helposti asiakas menee siihen kauppaan missä on tottunut käymään, koska osaa silloin vaivattomasti etsiä tuotteet, kun muistaa missä ne ovat. Asiakkaat haluavat usein hoitaa kaikki asiansa samassa palvelu pisteessä, ettei tarvitse mennä erikseen mihinkään muualle. Kesko on avannut K-kauppoihin lähes 100 uutta postin palvelupistettä, sekä 270 pakettiautomaattia.  


torstai 16. huhtikuuta 2020

Tulevaisuus oppimistehtävä - viikko 16


Kehityksen ajureita voivat yrityksessä olla esimerkiksi yrityksen sisäinen politiikka, palvelut ja niiden laatu, taloudelliset kannustimet ja käyttäjien huomiointi. Keskon ajureita ovat asiakaslähtöinen toiminta, hinta-laatusuhde sekä useat toimialat.

Heikolla signaalilla tarkoitetaan merkkiä mahdollisesti nousevasta teemasta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä. Heikot signaalit täydentävät trenditarkastelua ja niitä voidaan käyttää tulevaisuuksien avartamiseen. Keskon heikko signaali on nouseva verkkokaupan kysyntä. Tässä korona tilanteessa monet, jotka aikaisemmin eivät ole tienneet ruokien tilaamisesta kotiin ovat nyt ottaneet käytäntöön sen.

Trendillä tarkoitetaan kehitys suuntaa. Trendillä voidaan joissakin tapauksissa myös esimerkiksi tarkoittaa muoti-ilmiötä, joka laajenee suurelle ihmisjoukolle ns. uutena viehätyksenä. Keskolla trendikatsauksia on joka vuosi. Trendejä vuonna 2020 Keskon elintarvikekaupalla on ruuan alkuperän entistä suurempi arvostaminen sekä hyvinvointi arkipäivissä. Kasvisruokavaihtoehdot ovat myös yksi suurimmista tämänhetkisistä trendeistä, sekä sen jälkeen nousussa gluteenittomuus, maidottomuus ja herkuttelu ilman sokeria.

Megatrendillä tarkoitetaan trendiä, joka on maailmanlaajuinen eli yleistä kehitys suuntaa, joka tapahtuu maailmanlaajuisesti. Kaupungistuminen ja digitalisaatio ovat tämänhetkisiä megatrendejä. Keskon tämänhetkisiä megatrendejä ovat digitalisaatio, kestävä kehitys, ilmastonmuutos, sekä asiakkaan yksilöllinen palveleminen. Digitalisaatiossa kansainvälinen ja kotimainen verkkokaupan kasvu, saumaton asiointikokemus verkossa, sekä mobiilissa. Kestävässä kehityksessä hyvä hallinnointi tapa vastuullisuus sekä avoimuus. Ilmastonmuutoksessa uusiutuva energia, ruokahävikin minimointi sekä kiertotalousratkaisut. Yksilöllisessä palvelemisessa asiakkaiden tarpeeseen vastaaminen ja vaivattomuus sekä laatu.


Kohdeyritykseni Kesko pystyy esimerkiksi elintavarakaupassa katsomaan aikaisempia myyntejä ja vertailemaan niitä, jotta voi tietää mitä on tulossa. Kesko pystyy kyselemään asiakkailta mielipiteitä, sekä toivomuksia mitä he haluaisivat tulevaisuudessa enemmän. Seuraamalla yleisesti maailman taloutta, että onko tulossa nousukausi vaiko lama. Todennäköisesti digitalisaatio kehittyy ja menee eteenpäin, joten Kesko voi alkaa miettimään miten parantaa digitalisaatiotaan entistäkin paremmaksi. Keskon elintarvikekaupassa on tärkeää pystyä hinnoittelemaan tuotteet oikein, joten raaka-aineiden hintojen seuraaminen on tärkeää. Keskon kannattaa mahdollisimman paljon suosia kotimaisia viljelijöitä ja tuottajia, joten tämän tyyppiset korona poikkeustilanteet eivät vaikkuttaisi tuoteiden saantiin niin paljoa. Kun tavara tulee kotimaasta niin ei tule onglemaa saada tuotteita. 

Lähteet: 
https://www.kesko.fi/sijoittaja/strategia/toimintaymparisto/



maanantai 13. huhtikuuta 2020

Viikko 15 - kasvu ja kansainvälistyminen oppimistehtävä

Alunperin neljä kauppiasta perustivat alueelliset tukkukaupat, Savo-Karjalan Tukkuliike, Keski-Suomen Tukkukauppa Oy, Kauppiaitten Oy ja Maakauppiaitten Oy. Vuonna 1940 ne sulautuivat yhteen muodostaen Keskon konsernin.

1950-luvun loppupuolen aika oli kasvun aikaa, kun säännösten vapautuessa ryhdyttiin luomaan erikoikauppojen verkostoja aiempien sekatavarakauppojen sijaan. 1960-luvulla tuli uusi suunta. Vähittäiskauppa muuttui elintarvikekaupassa merkittävästi. Sekatavarakauppojen muuttuminen varsinaisiksi elintarvikemyymälöiksi alkoi. ATK ja tiedonsiirto kehittyivät luoden uusia mahdollisuuksia. 

1970-luvulla kesko jatkui kasvuaan edelleen. Erikoisliikeverkostoa vahvistettiin ja liiketyyppikehtiys siirtyi siirtyi kaupallisten ryhmien vastuulle. Kauppiaat lähtivät mukaan käyttötavara- rauta alan vähittäiskauppaan ja Kesport ketju syntyi. 1980- luvulla osakkeenomistajien määrä kasvoi 20 000:lla ja uusia vähittäiskauppoja rakennettiin.

Kesko laajensi 2000- luvulla maatalouskauppansa kaikkiin Baltian maihin ja saavutti varsin lyhyessä ajassa markkinajohtajan aseman alueella. Rautakauppaketjuja alettiin perustamaan eri maihin2010-luvulla internetin käytön yleistyminen ja verkkokaupan vallankumous on tehnyt ostamisesta entistä helpompaa ja johdattanut kaupan alan uuteen käännekohtaan. Keskon kasvustrategian kannalta keskeistä oli Suomen Lähikaupan hankkiminen huhtikuussa 2016 sekä kesäkuussa 2016 toteutettu Onnisen hankinta. 


Kesko laajensi maatalouskauppansa kaikkiin Baltian maihin ja Ruotsiin luotiin rautakauppaverkostoa rakentamalla K-rautoja yksitellen. Vuonna 2005 Rautakesko laajensi toimintaansa Norjaan ja Venäjälle. Pietarissa avattiin syyskuussa 2006 Venäjän ensimmäinen K-rauta-konseptin mukainen kauppa.Vuonna 2012 Ruokakesko avasi ensimmäisen K-ruoka-ketjun päivittäistavarakaupan Pietariin. 2019 Kesko osti Fresks-konsernin, joka on merkittävä toimija Ruotsin rautakaupassa.

Suomessa Kesko on saavuttanut merkittävän aseman päivittäistavarakauppaketjuna. Muut toimialat, rakentamisen ja talotekniikan kauppa, sekä autokauppa eivät ole saavuttaneet vastaanvanlaista asemaa. Kesko toimii suurimmaksi osaksi Suomessa ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä.

Tällähetkellä 2020-luvulla ruokakeskolla ei ole enää toimintaa muissa maissa kuin Suomessa. Suomen markkinoilla Kesko on päässyt saavuttamaan markkinajohtamisen aseman. Kansainvälinen merkitys korostuu nykyään lähinnä vain rakentamisen ja talotekniikan kaupan alalla.


Lähteet: 
https://www.kesko.fi/yritys/Historia/

perjantai 10. huhtikuuta 2020

Viikko 15 teema: Kasvu ja kansainvälisyys

Keskolla pääkilpailijoita ovat esimerkiksi Lidl, S-market, sekä M- kauppa. 


S-ryhmä mainostaa etusivuillansa ainoastaan Twitteriä. Lidlin etusivulla  mainostetaan isolla ja kuvapainoitteisesti sosiaalisenmedian kanavia kuten Facebook, Instagram ja Linkedin. Myös Keskolla on hyvin keskeisesti esillä sosiaaliset mediat kuten Facebook, Twitter sekä Instagram. M-marketin etusivulla ei ei mainosteta mitään sosiaalisen median kanavia.

Twitter

 S-ryhmää seuraa twitterissä 5743 ihmistä ja he itse seuraavat 517 henkilöä. Keskolla Twitterissä on 9660 seuraajaa ja 828 seurattua. Lidlillä on vain 2242 seuraajaa Twitterissä ja he itse seuraavat 207 ihmistä. M-kaupalla ei löytynyt omaa Twitter sivustoa.

Facebook/Instagram

Keskolla on oma Facebook sivunsa ja sinne pävitetään yleisiä tietoja Kesko yrityksestä päivittäin. Pääasiassa kaikilla K-kauppiailla on oma instagramsivu, johon tulee enemmän tietyn kaupan asioita, tarjouksia ja esimerkiksi tapahtumia. K- ryhmällä on yksi yhteinen Instagramtili, mutta sillä on vain 6970 seuraajaa, johtuen siitä että suurinosa Keskon kaupoista on kauppiaskohtaisia ja heillä on omat Instagram- ja Facebook sivut.

K-ryhmän Instagramtilillä on paljon videoita ja haastatteluja Keskon henkilökunnalta, siellä on myös koulutuksista informaatiota sekä yleistä informaatiota Keskosta yrityksenä. Kauppiaiden omilla Instagram sivuilla yleensä näkyy työntekijöitä, arkea kauppiaana olemisesta, ja esimerkiksi kuvia uutuus tuottesita tai tarjouksista. Keskon Facebook sivu koostuu lähinnä mainosvideoista Keskon toimintaan liittuen.

  S-ryhmä ja lidl  on siitä erilaiset kilpailijat Kesolle, koska heissä ei ole yksityisiä kauppiaita vaan ne toimivat ketjuna. S-ryhmällä on oma Instagramtili ja sielä heitä seuraa 15,3 tuhatta ihmistä. S-ryhmä on panostanut enemmän Instagramiin kuin Facebookkiin. Instagramissa he mainostavat  päivittäin, Siellä on arvontoja joihon voi osallistua, sekä reseptivinkkejä. S-ryhmä ei käytä video materiaalia lähes ollenkaan, vaan kuvat ovat keskeisessä roolissa. S-ryhmän Facebook tili on Iltasanomien tapainen eli uutis-sivu S- ryhmän tapahtumista. 

Lidl Suomella on myös Instagramtili ja heitä seuraa sielä 38,1 tuhatta ihmistä ja Lidl itse seuraa vain 100 ihmistä.  Lidl Instagram sivu koostuu lähinnä ruokaresepteistä esimerkiksi tällähetkellä sielä on paljon pääsiäisruokien reseptejä. Lidl Instagramsivu on ruokakuva painoitteinen ja sielä ei ole ajankohtaisia tietoja, mitä esimerkiksi heillä Facebookista löytyy. Facebookissa he julkaisevat uutisia ja tiedotteita Lidliä koskien.

 S-ryhmän Facebookkiin päivitetään enemmän asioita kuin Keskon yleiselle tilille. S- ryhmällä sekä Lidlillä on vain yksi yhteinen tili. Lidl ja S-ryhmän yhteisiin tileihin pävitetään myös tarjouksia. M- marketilla on myös yhteiset sivut, sekä sivut, jotka menevät sijainnin mukaan esimerkiksi M-market koskikeskus tai M-market Paimio. M- marketilla ei ole ollenkaan Instagram sivua.

Aplikaatio

Keskolla, Lidlillä ja S-ryhmällä on kaikilla oma Aplikaatio, jonka voi ladata helposti puhelimeen. M- marketilla ei ole aplikaatiota ollenkaan. Keskon ja Lidlin aplikaatiot on todella helpot ja mukavat käyttää. Lidl aplaaktion on vielä uudistettu lähiaikoina. S-ryhmän aplikaatio ei ole visuaalisesti niin näyttävä ja hieman hankalampi käyttää.

 Aplikaatiossa on mahdollista valita tietty kauppa ja katsoa sen henkilökohtaisia tarjouksia, sieltä löytyy reseptejä sen kaupan tarjoamista raaka-aineista, ja yleensä myös käyttäjää viihdyttämään on tehty erilaisia pelejä, joista voi voittaa palkintoja. Lidl sovelluksessa pystyy lukemaan tarjouslehtiä. Keskon sovelluksessa ei ole mahdollista saada luettua yleistä K-ryhmän tarjouslehteä, vaan ne ovat kauppakohtaisia.

maanantai 6. huhtikuuta 2020

sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Viikko 14 Teema: Toimintaympäristö

Aaltodoc: 
1. miten teit haun ja löysit sopivat aineistot
Kirjoitin hakusanaksi Kesko ja sieltä löytyi tutkimus koskien sitä. Joku oli sattumalta tehnyt tutkimuksen liittyen Keskon yritysvastuuseen. 

2.miksi valitsit juuri nämä julkaisut 
Valitsin tämän julkaisun, koska tutkimuksen tekijä oli valinnut saman yrityksen kuin itselläni eli Keskon. Tekstiä oli helppo ymmärtää, koska olen jo itse perehtynyt Keskon raportteihin. Ajattelin tutkimuksen tuloksilla olevan merkitystä Keskolle ja sen julkaisemiin yritysvastuuraportteihin, koska niiden merkitys on kasvamassa. 

3. kerro julkaisujen sisällöstä lyhyesti
Tutkimus perustuu yritysvastuuraportoinnin hyötyihin, haasteisiin, sekä merkitykseen yritykselle ja analyytikoille. Yritysvastuuraportoinnin avulla yritys voi viestiä liiketoimintansa vaikutuksista ympäröivään yhteiskuntaan ja ympäristöön. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia, mikä on yrityksen ja analyytikoiden suhde yritysvastuuraportointiin. Tutkimuksen tuloksena havaittiin, että yritysvastuu raportoinnin merkitys on  kasvava. Tuloksena havaittiin myös, että analyytikot eivät hyödynnä työssään yrityksen julkaisemia yritysvastuuraportteja ja integroidun raportoinnin merkitys uutena yritysvastuuraportoinnin muotona on korkeintaan marginaalinen.
 

4.merkitse käyttämiesi julkaisujen linkit
https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/23090

Theseus
1. miten teit haun ja löysit sopivat aineistot
Valitsin aihe-alueeksi liiketalouden ja Keskon hakusanalla valitsin tämän aineston.

2.miksi valitsit juuri nämä julkaisut 
Valitsin tämän julkaisun, koska siinä puhuttiin kestävästä kehityksestä ja se on yksi tärkeimmistä Keskon periaatteista. Tutkimuksesta voisi löytyä Keskolle uusia vastuullisen toiminnan piirteitä. Tämä tutkimus oli mielestäni kiinnostavin ja voi antaa vinkkejä vastuullisuus ja kestävän kehityksen blogi tehtäviin. Oli myös mielenkiinoista vertailla eri kauppoja vastuullisuus periaatteita, kun itsekkin käyn samoissa kaupoissa. 

3. kerro julkaisujen sisällöstä lyhyesti
Kestävällä kehityksellä pyritään taloudelliseen kasvuun säilyttäen ympäristön laatu hyvänä tuleville sukupolville. Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia ja vertailla kolmen vähittäiskauppaketjun, S- ryhmän, Keskon ja Suomen lähikauppa Oy:n vastuullista toimintaa ja löytää ketjujen välillä eroja. Tutkimuksen avulla pyrittiin myös selvittämään millaista osaamista kaupat tarvitsevat vastuullisuus asioissa.
        Julkaisussa käsiteltiin työntekijöiden ja esimiesten omia mielipiteitä vastuullisuudesta ja he kokivat sen tärkeänä. Tukimuksessa oli myös mielenkiintoisia taulukoita, sekä diagrammeja. Lopputuloksena oli, että ketjujen välillä ei löytynyt suuria eroja. Vastuullista toimintaa toteutetaan myymälätasolla lähes samanlailla ketjusta riippumatta.

4.merkitse käyttämiesi julkaisujen linkit
https://www.theseus.fi/handle/10024/26713

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/26713/Hostikka_Laura.pdf?sequence=1&isAllowed=y

lauantai 4. huhtikuuta 2020

Toimintaympäristön oppimistehtävä - viikko 14



Toimintaympäristöllä tarkoitetaan yhteistyön toteutukseen olennaisesti vaikuttavia poliittisia, yhteiskunnallisia, lainsäädännöllisiä, taloudellisia, kulttuurisia, sosiaalisia ja luonnonympäristöön liittyviä tekijöitä. Kaupan alan toimintaan vaikuttavat useat globaalit megatrendit digitaalisuudesta ilmastonmuutokseen. Tunnistamalla K-ryhmän toimintaan vaikuttavat trendit pystytään ennakoimaan tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia tehokkaasti ja vastaamaan niihin entistäkin paremmin.

3.1. Taloudelliseen toimintaympäristöön kuuluu kolme strategista kasvualuetta päivittäistavarakauppa, rakentamisen sekä talotekniikan kauppa. Kasvun kannalta tärkeää on markkinaosuuden kasvattaminen, markkinajohtajuuden vahvistaminen sekä digitaalisten palvelujen kehittäminen. Nopeat muutokset markkinoissa ja asiakaskäyttäytymisessä voivat vaikuttaa kasvumahdollisuuksiin ja kannattavuuteen. Suhdannevaihtelut ja kiristynyt kilpailu voivat heikentää liiketoiminnan kannattavuutta. Globaaliin toimintaympäristöön vaikuttavat hintakilpailun kiristyminen sekä globaali tarjonta. 

Vastuullisuus ja fiksu kuluttaminen ovat tärkeitä valintaperusteita asiakkaille. Keskon kaikilla toimialoilla on mahdollisuus tarjota asiakkaille ratkaisuja ilmastonvaikutusten pienentämiseksi, sillä asuminen, ruoka ja liikkuminen ovat suurimmat yksityisen kulutuksen kasvihuonepäästöjen aiheuttajat. Sään- ääri ilmiöiden muuttuminen vaikuttaa tuotteiden saatavuuteen ja aiheuttaa häiriöitä kauppapaikkaverkostossa. Lisääntyvä säätely edellyttää muutoksia liiketoimintaan ja saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia. 

Keskon tavoitteena on tarjota asiakkaille kaupan alan parhaat digitaaliset palvelut. Asiakastiedon ja tutkimuksen avulla kehitetään henkilökohtaisempaa asiakaskokemusta, sekä kauppakohtaisia liikeideoita. Verkkokaupan ja digipalvelujen jatkuva muutos asettaa haasteita uusien palveluiden nopealle kehittämiselle ja integroinnille nykyisiin toimintamalleihin ja järjestelmiin. 

Yksilöllinen asiakaskäyttäytyminen, sekä kuluttajan kasvava tieto ja valta vaikuttavat Keskon toimintaympäristöön. Valveutuneet asiakkaat etsivät itse tietoa valintojensa perusteeksi ja heidän vertailukokemuksillansa on suuri merkitys tuotteiden valinnassa. Asiakas haluaa itse optimoida oman elämänsä. Keskon täytyy pysyä mukana asiakkaiden toiveiden kuuntelussa sekä ostotottumusten muutoksissa. Tavoitteena on tarjota asiakkaille lisää tietoa tuotteiden ja palveluiden alkuperästä, tuotanto-olosuhteista, ja ympäristö vaikutuksista.

3.2. Asiakaslähtöisyys ja laatu sekä kilpailukykyiset hinnat tuovat kilpailuetua. K- kauppias on K- ryhmän kilpailuetu. K- kauppojen liiketoiminta perustuu kauppiasyrittäjyyteen, jossa asiakas tyytyväisyydestä vastaavat itsenäiset kauppiaat. Kauppakohtaisella liikeidealla tuotetaan lisäarvoa erottautumalla kilpailijoista. Keskon kilpailuetuja ovat sen paikallisuus, yhteistyö muiden K-ketjujen kanssa, sekä monikauppamalli.

Päivittäistavarakaupan pääkilpailijoita ovat esimerkiksi Lidl, sekä S-marketit.

3.3. Swot= Strengths, weakness, opportunities, threats
vahvuudet:
1. Kesko on tunnettu merkki Suomen markkinoilla, sillä on hyvä maine sekä laadulle että arvolle
2. Kesko tuntee kotimarkkinansa hyvin, joten voi reagoida muuttuviin kilpailuolosuhteisiin nopeasti
3. Keskolla on monimuotoista toimintaa -> päivittäistavarakauppa, rakentamisen kauppa ja autokauppa
4. Yli kolme miljoonaa on jo liittynyt Keskon kanta-asiakas ohjelmaan plussa korttiin
heikkouksia:
1. Korkeat hinnat verrattavissa esimerkiksi Lidliin
2. Suhdannevaihtelut ja kiristynyt kilpailu voivat heikentää liiketoiminnan kannattavuutta
3. Kylläisyys orgaanisen kasvun kannalta etenkin suurissa muodoissa
mahdollisuudet:
1. Alennusmyymälöiden nopea laajentaminen voi torjua Lidl uhkaa
2. Laajentaminen edelleen tavaratalojen markkinoille K-ketjulla
3.  Lisää kasvupotentiaalia ostettujen huonekaluliikkeiden Askon ja Sotkan kanssa.
Uhkia:
 1. Lidl on kova kilpailija
2. Konsolidoituminen Suomen markkinoilla lisää suurempia kilpailijoita 
3. Keskon ruokakaupan sisäinen uudelleenjärjestely voi väliaikaisesti estää yrityksen sisäistä dynamiikkaa


torstai 2. huhtikuuta 2020

7. PESTEL - analyysi


PESTEL-analyysi on hyvä ja yksinkertainen tapa selvittää tekijöitä, jotka eivät ole yrityksen itsensä kontrolloitavissa. PESTEL tulee sanoista Political, Economic, Sociocultural, Technologial, Ecological and Legal. Eli analyysin avulla tutkitaan kohdemaan ympäristöä poliittiselta, taloudelliselta, yhteiskunnalliselta, teknologiselta, ekologiselta ja juridiselta kantilta. Sen avulla saadaan tietoa yrityksen kannattavuudesta kohdemaassa sekä myös kohdemaan mahdollisuuksista sekä tasapainosta liiketoiminnan kannalta.

Poliittiset: hintakilpailun kiristyminen, globaali tarjonta

Taloudelliset: Keskipitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet, vertailukelpoinen liikevoitto ja vertailukelpoinen sidotun pääomantuotto, vastuullinen liiketoiminta, koulutukset korruptioon ja väärinkäytöksiin liittyen

Yhteiskunnalliset: Roosa nauha kampanja, paikallisten tuottajien tukeminen, ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja huomioiminen kaikessa tekemisessä, sukupuolten tasa-arvon edistämistä tukemassa valtakunnallisia hankkeita, jotka esimerkiksi edistävät nuorten ja lasten arkea

Teknologiset: Digitalisaatio, kansainvälisten ja kotimaisten verkkokaupan kasvu, saumaton asiointikokemus verkossa ja mobiilissa, yksilöllisiin tarpeisiin vastaava vaikuttava markkinointi

Ekologiset: Kestävä elämäntapa: ruoka, asuminen ja liikkuminen. Uusiutuva energia, kiertotalousratkaisut, ruokahävikin minimointi

Lailliset: Hyvä hallinnointitapa, vastuulliset toimintaperiaatteet, hankintaketjujen läpinäkyvyys, avoin dialogi sidosryhmien kanssa, vastuullinen sijoittaminen

2. Mitä taloudessa tapahtuu?


4. Korona on vaikuttanut negatiivisesti Suomessa yrittäjiin varsinkin yksityisyrittäjiin. Suomessa on paljon esimerkiksi viihdealan yrittäjiä. Koronan takia on kiellettyä kokoontua suuriin porukoihin ja ihmisiä on käsketty pysymään kotona. Silloin esiintyjillä ei ole töitä, joita tehdä ja he eivät saa palkkaa.

 Uusimman uutisen mukaan ravintoloita on suljettu, joten heilläkään ei ole nyt tuloja. Ympäri maailman olevat ruokapaikat esimerkiksi McDonald’s saa tukea muilta saman ketjun yrityksiltä, jos jollain alkaa menemään huonosti. McDonald’silla on kuitenkin autokaista, jota hyödyntää ja monet menevät sinne muiden ravintoloiden ollessa suljettuna.

Suurin osa yrityksistä on vaikeuksissa, koska rahaa ei tule mistään. Pahimmassa tapauksessa pienimmät yritysketjut saattavat mennä konkurssiin. Tilanne on paha, koska ei osata arvioida kauanko tämä kestää. Ihmiset pysyvät kotona, eivätkä liiku ulkona, joten yrityksillä ei ole asiakkaita.
Joillakin yrityksillä tällä hetkellä kuitenkin toiminta jatkuu normaaliin tapaan tai jopa on noussut koronan takia. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi yksityiset lääkäriasemat, apteekit, sekä elintarvikekaupat. Ihmisiä käsketään pysymään kotona korona tilanteen takia, mutta kauppaan, apteekkiin, sekä lääkäriasemille saa mennä. Näissä yrityksissä asiakkaita siis riittää.

Keskolla riittää asiakkaita, esimerkiksi sen omistamissa elintarvikekaupoissa K-Citymarket, K-Supermarket, sekä K-Market. Vaihtelua näiden markettien välillä ilmenee tämän tilanteen takia. Ihmisiä on käsketty välttämään isoja kauppoja esimerkiksi K-Citymarkettia mutta lisäämään käyntiä pienemmissä marketeissa K-Market ja K-supermarket.

Elintarvikekaupoissa on jouduttu tekemään paljon uusia muutoksia korona tilanteen takia. Kauppoihin on tullut kassalle suoja pleksit. Uutisissa myös puhutaan, jos asiakkaille jaettaisiin suojamaskit ennen kauppaan tuloa. Kauppiaat joutuvat koko ajan miettimään tilannetta ja pyrkivät pitämään kauppoja auki. Pelko henkilökunnan sairastamisesta on suuri, koska ilman henkilökuntaa kauppa jouduttaisiin sulkemaan.

Keskolla on myös autokauppoja, joihin korona voi vaikuttaa negatiivisesti. Ihmiset eivät lähde ulos, jos ei ole aivan pakko, eli autokaupoilla ei porukkaa käy ja ihmisten työllisyystilanne on epävarma, niin harva tässä vaiheessa uskaltaa sijoittaa autoon. Tämän voisi myös kääntää autokaupoille positiiviseksi siinä mielessä, että ihmiset eivät uskalla enää liikkua julkisilla esimerkiksi töihin. Tämän takia jotkut saattaisivat ostaa auton sitä varten. 

5. Haluaisin tietää paremmin, kuinka Suomi aikoo tästä tilanteesta selvitä ja miten se tulee vaikuttamaan uusiin sukupolviin. Jääkö Suomi pitkäksi ajaksi velkaa muualle ja mistä ylipäätään on mahdollista ottaa rahaa valtion kasassa pysymiseen. Onko mahdollista välttää yritysten konkurssiin meno auttamalla kaikkia tasapuolisesti. Kiinnostaisi myös tietää kuinka paljon Terveydenhuollolla on vielä kapasiteettia, jos tilanne pahentuu huomattavasti.