keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Kansantalous 6. työllisyys



 1. Kansantalous on yhteiskunnan talouden muodostama kokonaisuus. Talous jakautuu useisiin eri markkinoihin. Karkeammalla tasolla markkinat jaetaan kulutusvyöhyke- ja tuotantotekijämarkkinoihin. Työmarkkinat kuuluvat tuotantotekijämarkkinoihin. Työmarkkinat ovat poliittisesti tuotantotekijämarkkinoista tärkeimmät, koska niillä määräytyy palkkataso ja työttömyys. Työmarkkinat ovat poikkeuksellinen markkina, koska ne ovat säädeltyjä eikä tavanomainen kysyntä ja tarjonta – malli kuvaa sitä kovin hyvin.

Työmarkkinoita, kuten kaikkia muitakin markkinoita, voidaan tarkastella kysynnän ja tarjonnan mukaan. Työmarkkinoilla ihmiset tarjoavat työtään ja työnantajat (tai yritykset) kysyvät työtä eli palkkaavat työntekijöitä. Työmarkkinoilla työvoimapanokselle eli työntekijän tekemälle työlle määräytyy hinta, työntekijän palkka.

Taloustieteessä näiden työmarkkinoiden toimijoiden eli työntekijöiden ja työnantajien katsotaan olevan päätöksissään johdonmukaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että toimijat haluavat itselleen mahdollisimman suuren hyödyn. Työntekijä tavoittelee riittävän korkeaa palkkaa ja työnantaja ahkeraa ja aikaansaavaa työntekijää.

2. Yleisempiä syitä työttömyyteen ovat terveyteen tai toimintakykyyn liittyvät ongelmat, työmahdollisuuksien puute, koulutuksenosaamisen puute. Myös useilla oma elämäntilanne, työmotivaation tai työhalujen väheneminen vaikeuttivat työelämään osallistumista. 

Ihmisten joutuminen irtisanotuksi ja uuden työpaikan löytäminen johtuu usein ikäsyrjinnästä. Työnantajat eivät ota helposti töihin yli 50- vuotiasta ihmistä, sekä pitkään työttöminä olleita, koska epäilevät heidän työkykyään. Työsuhteiden huonot ehdot esimerkiksi huono palkka hidastaa yksilöiden työllistymistä.

Työttömyyden eri muotoja ovat esimerkiksi kausityöttömyys eli joinakin aikoina on enemmän töitä kuin toisina. Rakennetyöttömyys eli vuodenaikojen vaihtelu aiheuttaa suuria eroja työllisyydessä. Piilotyöttömyys, esimerkiksi matkailu tietyöt, puutarha. Joitakin tietyn alan työntekijöitä ei enää tarvita, kun teknologia kehittyy. Suhdannetyöttömyys, eli esimerkiksi laman vaikutukset tai yritykset joutuvat irtisanomaan työntekijöitä tai supistamaan tuotantoaan.

Työllisyyden parantamiseen on lähdetty Suomessa mukaan. Työttömyysturvaa leikkaamalla eli lyhentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Eläkeputken lyhentäminen tai poistaminen. Kotihoidon työnlyhentäminen, jotta saataisiin äidit työmarkkinoille. Työttömyysturvan suojaosan korottaminen, koska nyt saa ansaita vain 300€ kuussa ilman, että tuki laskee. Suomen Tavoitteena nostaa työllisyys 80%, nyt on 75%. Työn verotuksen alentaminen, jotta ihmisillä jäisi käteen enemmän rahaa. Lisäksi tarjota ihmisille lisää koulutuksia, jotta työpaikka mahdollisuuksia avautuisi enemmän.

Kustannuskilpailukyky on tuotannontekijöiden hintoihin perustuvaa suhteellista kilpailukykyä. Kansantalouden tasolla kustannuskilpailukykyä voidaan mitata esimerkiksi suhteellisilla yksikkökustannuksilla eli vertaamalla maan tuotannontekijöiden hintoja, jotka on suhteutettu tuotannon määrään, keskeisten kilpailijamaiden vastaaviin.

Suomen kustannuskilpailukyky on parantunut viime vuosina, kun se sitä ennen heikkeni pitkään. Suurin parannus kustannuskilpailukyvyssä koettiin vuonna 2017, jolloin kilpailukykysopimus astui voimaan.

Kilpailukykysopimus on kesällä 2016 solmittu työehtosopimus, jonka avulla pyrittiin parantamaan Suomen talouden kilpailukykyä ja työllisyyttä. Sopimus sisälsi palkkatason jäädyttämistä, työajan pidentämistä, lomarahojen leikkauksia ja työnantajamaksujen vähentämistä. Aluksi tarkoituksena oli pidentää päivittäistä työaikaa puolella tunnilla, mutta neuvottelujen myötä pidennys kutistui lopulta puoleen tuntiin viikossa.

Sopimuksen vaikutus työmarkkinatilanteeseen oli voimakkaan kielteinen. Syksyllä 2019 ja talvella 2020 Suomessa nähtiin harvinaisen laaja, monia aloja koskettanut lakkojen suma, jonka keskeisenä vaikuttimena pidettiin kilpailukykysopimukseen kuulunutta työajan pidennystä.

Valitsemalla yritykselläni Keskolla on positiiviset näkymät työvoiman suhteen nyt ja tulevaisuudessa. Kesko järjestää jatkuvasti koulutuksia uusille työntekijöille ja palkkaa uusia osaajia konserniinsa. Kesko järjestää kauppiaskoulutuksia, jotta pulaa niistä ei tulisi. Kesko jatkaa kilpailukykysopimuksensa jatkamista.

Keskon kilpailukykysopimuksella työmarkkinoille saadaan nyt työrauhaa ja näkyvyyttä eteenpäin. Työntekijöille tämän toivotaan tuovan paremman työllisyystilanteen, kun yritykset ryhtyisivät investoimaan ja rekrytoimaan uutta väkeä.

Keskon kilpailukykysopimus tiputti yksikkökustannuksia vähän yli kolme prosenttia, kun samalla palkalla tehdään vähän enemmän töitä. Ei ole ihme, että talous on kahden viime vuoden aikana kehittynyt hyvin ja työllisyysaste noussut. Kilpailukykysopimuksella lisättiin 24 tuntia vuosittaista työaikaa ilman palkkaa, eli toisin sanoen palkkaa alennettiin 1,2 prosenttia.

Lähteet:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti